Tanda - Tanda Hati Yang Kotor :(

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, July 21, 2012Total: 0 Comments

Assalamulaikum ,
Pade petang puasa pertama nih, aina nak share sumthing untuk korang semua. semua info ini akan memberi makna kepada para pembaca semua. 

Ramai yang tak sedar akan kelakuan kita sendiri. so , apa yang aina share ni maybe pernah kita lakukan even aina sendiri. sama-sama laa kita berubah ke arah kebaikan .

Antara tanda-tanda hati kotor ialah :

  • gelisah walaupun tiada masalah
  • selalu berbangga dengan diri sendiri
  • angkuh dan memandang hina terhadap orang lain
  • sombong dan bongkak
  • selalu mengintai keabaian orang lain dan menyebarkannya
  • suka mengumpat dan membuka aib orang lain
  • gembira melihat orang yang lebih susah dan rendah darinya
  • lidah yang tajam dan laser
  • suka menyakiti hati orang dengan sindiran
  • berlagak alim semata-mata untuk pujian
  • menyampaikan ilmu dengan riak
  • menganggap diri lebih hebat daripada orang lain
  • berpakaian elok untuk dipuji
  • derhaka kepada orang tua ( ibu bapa)
  • talam dua muka ( baik di depan tapi jahat dibelakang )
  • suka menjatuhkan dan memijak orang dengan kuasa yang ada
  • solat yang tidak boleh khusyuk*
  • kagum terhadap diri sendiri
  • selalu mencari kesalahan orang lain
  • cinta kepada duniawi
  • materialistik
  • mudah bersangka buruk terhadap orang lain
  • membesar-besarkan perkara yang kecil
  • suka mendengar gosip
  • suka menabur fitnah
  • menggunakan agama sebagai kepentingan peribadi
  • dengki kerana kepentingan duniawi
aina nak mohon maaf kalau apa yang aina share nih salah. aina hnya mahu share demi kebaikan kita bersama.
assalamulaikum . selamat berbuka puasa =)


THANKS FOR READING!

Tips Bagi Yang Susah Bangun Sahur :D

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, July 21, 2012Total: 0 Comments
Assalamulaikum, 

hello guys ! so , hari ni first kte b'puasa kan ?? sapa yang bangun sahur tadi ? ade tak yang malas nk bangun sahur tadi?? mesti mak ayah or kawan korang susah nak gerak korang bangun sahur kan, kan ??

hehe. so, aina nak bagi tips nak bangun sahur kat korang nih. korang boleh laa apply kat umah or hostel nanti. komferm menjadi. 

Tips-tips :

1. Pegang anak jari kiri atau kanan sambil memanggil nama dia perlahan2
2. Sentuh bahu orang yang tidur tu dan goyangkan perlahan lahan sambil panggil nama dia...
3. Renjis air kat muka dia...
4. Tampar tampar manja pipi dia..
5. Tutup kipas/air cond

Tapi kalau still tak ada effect,

1. Jerit nama dia sekuat hati...
2. Gigit ibu jari kaki dia, macam hantu toyol gigit
3. Simbah air sebaldi, kalau boleh air rendam baju dalam dan stokin busuk korang
4. Tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. Goyang badan dia kuat - kuat dan jerit 'tsunami!' tsunami!

Tapi kalau still tak ada effect gak,

1. Pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia banyak - banyak kali...
2. Pergi dekat dengan dia dan baca je surah Yaasin!

Tapi kalau still tak ada effect gak...Ni je la cara terakhir

1. Panggil je orang masjid atau surau untuk uruskan...kerana Tuhan lebih menyayanginya...Innalillahi wa inna ilaihi roji un.....

selamat mencuba !!! ^____^




THANKS FOR READING!

Holaaa

Author: Shafinaz AinaTime: Friday, July 20, 2012Total: 0 Comments

Assalamualaikum, Hollaaa ! 

Lama dah x update blog kan ??? dah dekat sebulan . bukan nyer malas, tapi masa yang amat mencemburui aina untuk terus update blog. 

so, tahun nih aina form4 and next year aina dah nak msuk form5 . lagi 5 bulan nak masuk form 5 !!! aina belum bersedia lagi. takot nak hadapi SPM !!! sekejap jep mase b'lalu kan , kan ??? ade aina t'bace yang kalo kte rse mase b'lalu dgn cepat tuh maksd nyer kiamat dh dekat ?? tuh aina xtau laa btul ke x. so , kte sbagai hmbaNya mesti laa tetap mnjalankan tanggungjawab kte sebaik mungkin.

esok kte puasa kan ??? akhirnyer tiba juga bulan Ramadhan ! so, jangan tinggal puasa tau ! semoga kte sebagai umat manusia dapat mnjalankan kewajipan kte sbgai hmbaNya. nasib baek laa terengganu dapat cuti hari ahad, so dapat laa aina bukak pose kat umah. huhuhuhuhu

pagi nih awal giler aina bangun ! * bangge kejap , hahahah . selalunyer kalo kat umah pkul 7 tak bangun2 lagi. oke laa sbb smalam tido awl . 

so, malam nih jangan lupa niat pose tauuu ??? malam ni  ramai2 pergi solat terawih. kite meriahkan lagi masjid n surau. sahur kena bangun awl ! aina dapat sahur 2 hari jea kat umah. hari ketiga pose kne raya ko hostellll !!!! sedihnyerrr !!! bagi adik2 tuh cubalaa utk b'puasa yer ???

so , selamat berpuasa bagi seluruh umat islam . semoga kita dapat mnjalani ibadah puasa kte pada tahun ni dengan sempurna dan mndapat keberkatan daripada Allah S.W.T. 

bye, Assalamulaikum =D







THANKS FOR READING!