Potong Kuku Kucing!

Author: Shafinaz AinaTime: Sunday, June 22, 2014Total: 10 Comments
Si Kitty dah berjaya jadi seekor ibu kucing. *cam pelik jea ayat* =='

Total semua kucing kat umah sekarang ni 9 ekor. haha Terpaksa laa ayah aku beli banyak makanan kucing. Kalau lah si P'Shone dengan si Nigel ada lagi kan best T^T

Kucing yang dah besar semua letak kat luar bebas jea nak g mana. Yang lagi dua ekor anak kucing, kne kurung sebab takut hilang pulak macam si p'shone yang hilang ntah kemana. T^T

Bertambahnya anak kucing, so makin bertambahlah peratusan sofa mak aku nak dicakarnya. Setiap hari kalau yang dua ekor tu x cakar memang x sah. Sebab tu kena kurung. Kesiann

Aku bagitau mak aku nak potong sikit kuku kucing tu, tapi xde laa sampai declawing. Kejam laa siapa yang buat macam tu. Dah memang sifat semulajadi si kucing nak cakar-cakar. Ce bayang kalau kuku kau kena buat. Tak sakit ke? 

Tengah search google pasal potong kuku kucing ni, terbaca ada sarung kuku khas untuk kucing. Macam gambar ni hah. 

Haha comelkan warna warni macam ni. Search google tak jumpa laa pulak. Kat pet shop Malaysia ada jual ke benda ni. Ada yang cakap x pasti kat Malaysia ada ke x. Nak try cari ah. Siapa ada info psal ni tolong bagitau please. Takde laa sampai aku kena potong kuku kucing aku nanti. Letak benda ni pun dah comel.


THANKS FOR READING!

Ascend P7 SmartPhones

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, June 21, 2014Total: 0 Comments
Bila buka blog, mesti ada jea iklan nuffnang yang phone Huawei ni duk berlegar-legar dalam blog. Klik iklan ni sebab nak tengok phone ni.

Mak aihh. Tak tau laa pulak Huawei ada smartphones. Aku tahu kewujudan Huawei ni pun sebab aku guna broadband yang tulis nama Huawei. Haha tak tau laa pulak ada smartphones. 

Memang perghhhhh ah phone ni. Ultra slim design! 6.5mm thin. ! Dengan Unibody Waterdrop Curve bagai. Canggih gila kot teknologi zaman sekarang. Haha


Kalau korang nak tau lagi korang search laa sendiri. Sekarang pun aku masih kekal dengan nokia 3310 aku tuh. Haha takde duit nak beli smartphones bagai. Guna yang murah jea.

Nak kumpul duit dulu baru beli phone baru. haha ^^




THANKS FOR READING!

Tahniah Sebab Dah Bergelar Ibu

Author: Shafinaz AinaTime: Friday, June 20, 2014Total: 1 Comments
Yeahh, petang tadi aku dan mak aku jadi bidan tak bertauliah. Haha sambut anak kucing yang baru lahir. Si Kitty ni first time jadi "mak" sebab tu dari pagi tadi tak senang duduk. Asyik ikut aku jea.

Dalam kul 8 lebih tadi, mak aku cakap si Kitty ni dah beranak tapi baru keluar seekor jea. Punya excited aku g tengok si Kitty and anak dia tu. Hitam putih anak dia. Siapa laa bapak dia ek? kahkahkah. Usha perut si Kitty ni besar lagi. Maknanya ada lagi laa tu.

Tunggu punya tunggu. Tengok lagi sekor keluar. Tapi warna hitam putih jugak ==' Aku dengan mak aku punya laa takut kalau si anak kucing yang baru lahir tu mati. Sebab si Kitty ni susah tuutt tuttt anak dia tu. Perut dia agak besar jadi susah nak gerak. Terpaksa laa aku tolong dia walaupun agak berbau T^T

Akhirnya, anak kedua dah selesai. Nak tunggu lagi tak larat. Perut dia besar lagi, ada lagi kot anak kucing yang x keluar. So, kitorang biarkan dia urus sendiri. 

So, total kucing kat umah aku sekarang 7 ekor. Tak campur lagi anak si Kitty yang belum lahir. =='





THANKS FOR READING!

Mini KPOP Giveaway

Author: Shafinaz AinaTime: Friday, June 20, 2014Total: 0 Comments
*Klik Banner*



THANKS FOR READING!

Rayuan MARA Bila Nak Keluar Ha?

Author: Shafinaz AinaTime: Thursday, June 19, 2014Total: 5 Comments
Bilalah rayuan MARA nak keluar. Sakit hati dah menunggunya. Orang lain dah sambung belajar pun. Aku jea yang masih duduk kat rumah. Lepak, tidur, makan dan menggemukkan badan. Berapa laaa agaknya berat aku sekarang ni. Lama tak timbang.

Tahniah kat kawan aku yang dapat tawaran perubatan kat Rusia. Untunglah kau dah nampak masa depan. Jangan lupa kat aku nnti bila dah sampai sana. T^T 

Harap-harap rayuan MARA akan keluar dalam masa minggu depan. Bosan dah aku lama-lama duduk kat rumah ni. Jiran belakang tepi umah pun dah daftar. 

Kalau takde rezeki MARA, insyaAllah dalam bulan sept atau okt ni aku fly g Turki buat perubatan. Masih tunggu surat tawaran penuh untuk minta bantuan Yayasan Kelantan nanti. 

Jarang dah aku update blog ni. Rasa macam nak delete jea blog ni takpun nak jual. Lai lai lai. dua singgit dua singgit. Sapa mau beli.?? Ada orang ke yang nak beli blog aku ni? Merapu jea lebih. Hahaha

InsyaAllah, minggu ni dan hari akan datang aku akan rajin lagi mengupdate blog. 

p/s: Rindu Kris T^T ( nak sgt tengok first movie or drama yang dia berlakon)


THANKS FOR READING!

A New Life Begins

Author: Shafinaz AinaTime: Sunday, June 01, 2014Total: 2 Comments
Agak nya sebulan skali bru aku update (ー ー;) Aku malas nak update sebab xtau nak cerita apa. Sekarang tengah busy 'membesarkan' badan jea kat rumah. Haha (T ^ T)
Result MARA hari tu , sedih sebab takde rezeki. Tapi insyaAllah kalau ada rezeki aku dapat lepas buat rayuan MARA. Ramai kot yang tak dapat sebab ada orang cakap tahun ni ramai yang apply. Tahniah siapa yang dapat. Kawan aku Aisyah dgn Ezai pun tak dapat apply medic dekat India. Yang dapat pun Suwe dgn Padeyy jea. Tu pun dalam negara. Maybe luar negara ramai sangat mintak sbb nak g oversea. Haha 
Harap rayuan MARA aku lepas insyaAllah , amiin (^∇^). Based kpada apa yang aku selidik ramai jugak yang tolak tawaran MARA ni sebab dapat bidang yang lain. Hah? mcm mne leh jadi gitu? Ramai yg complain mintak lain dpat lain. Takde rezeki kot nk dpat bidang yang korang nak tu. Harap sapa yang tolak tu aku dapat laa yea. Hahahaha 
Aku baca kat FB MARA tu, kebanyakannya parents jea yang busy dgn result ni. Anak-anak nye mana? Haha. Harapan parents kan anak nak dapat tajaan MARA. Tapi ada jugak yang complain kenapa pinjaman bkn biasiswa? 
Agaknya anak diorg tak bagi tahu kot. Program ni sebenarnya pinjaman boleh ubah. Kiranya dapat pointer bagus baru MARA jadikan sbgai biasiswa, takpun kena bayar 50% or 10%. Kalau yang JPA-MARA baru biasiswa kot. Kesian kat MARA tiba2 ramai yang complain pasal benda ni. Haha Aku anak jati MARA. Dari form 1 sampai form 5 k! *\(^o^)/*
InsyaAllah kalau betul laa takde rezeki aku dengan MARA. Dalam bulan sept nie aku akan fly ke Turki amik medic. Disponsor oleh DMA. haha Duit Mak Ayah. (ー ー;) Dalam usaha nak cari bantuan yayasan atau MARA sebab parents aku bukan mampu sangat nk support 6 tahun kat sana. Insyaallah dgn bantuan kawan ayah aku nak tolong mintak bantuan yayasan nnti kalau betul laa aku tak dapat rayuan MARA. 
Tapi dalam hati aku, berharap sangat dengan MARA ni. Sebab taknak susahkan parents aku nak tanggung aku nanti. Dapat MARA insyaallah aku tukar pinjaman kpd biasiswa. Mak aku pun nak sangat aku dapat MARA ni. Haha 



THANKS FOR READING!

Daftar Matrik

Author: Shafinaz AinaTime: Wednesday, May 21, 2014Total: 5 Comments
Lepas aku bincang dgn family aku, aku igt nak tunggu mara jea. Tapi alang-alang tu aku apply yg swasta dulu. Yang part aku apply swasta ni aq xnak citer ah. Biarlah rahsia~~~ *\(^o^)/*
So, nak dijadikan citer, result mara insyaallah keluar dalam minggu ni jugak. Ada yang bagitau dlm 23mei ni dan keatas. Harap laa betul. Penat dah aku tunggu. Setiap hari duk stalk fb mara nie. Bila nak umum pun xtau. *sigh* (T ^ T)
Insyaallah, berkat doa mak ayah aku, aku akan dapat yang tawaran mara tu. Amiin. Setiap hari mak aku cakap, ma yakin k.cik (nickname kt umah *kakcik*) akan dapat yang mara tu. Amiin amiin. Berkat doa seorang ibu. #alhamdulillah (^∇^)
Daftar matrik 26mei ni. Daftar upu kat ums, sabah 25mei ni. Ahhh, dua dua tarikh nak dekat sama. Result mara pun sama. Yang aku sedihnya, aku igt xnk yg upu kat sabah tu dan nak amik matrik sbb xnk susahkan mak ayah aku amik swasta yg beriban-riban tu. Tapi aku baru tahu sehari seblum tarikh last bayar yuran matrik.
Lepas aku google, ada yang cakap still boleh daftar lagi tapi daftar masa hari pendaftran kat matrik tu nanti. Betul ke? Agak keliru sekarang ni. Ingatkan boleh bayar yuran seblum daftar sebab nak tunggu result mara keluar. Tengok2 ada yang cakap last bayar yuran matrik 19mei hari tu. Betul ke?
Someone tolong bagi penjelasan kat aku. Boleh lagi ke nak daftar matrik ni? Tapi aku belum bayar yuran matrik kat bank. Boleh lagi ke aku nak daftar matrik tu ....
Sekarang ni tengah berharap dgn mara. Insyaallah aku dapat. Amiin . Harap apa yang mak dgn abang aku cakap tu betul. Semalam layan EXO First Box yang aq download. kahkahkah tak mampu nk beli, download pun jadi laa. Layan dgn mak aku yng baru lepas tengok Temptation of Wife. Mak aku cakap "Insyaallah, kalau ada rezeki mara k.cik leh belajar kay sana" .
Yang tak boleh blahh, masa part yang dorg main game soccer tu, mak aku ternampak si Kris tu. Hahaha mak aku tanya " Eh, comey nyer budak ni, laki ke pmpuan ni " Aku dlm hati untg laa kau Kris mak aku puji comel. Aku anak die nie tak pernah pun (T ^ T)



THANKS FOR READING!

Matrik, Asasi, Loan Mara atau Swasta?

Author: Anna QTime: Sunday, May 18, 2014Total: 5 Comments
Sekian lama tak update blog, akhirnya aku rasa nak update jugak hari ni. Selama ni main jeling-jeling jea kat blog nih. Semakin hari semakin malas aq nak update blog. busy laa katakan >.< BUSY laa sgt. padahal online memanjang. tengok drama laa, tengok anime laa. sampai ayah aku cakap stiap hari duk tengok korea jepun kartun. takde bnde lain ke. 
Tengok retis korea jepun ni memang mengugat iman betul laa. yang sadis nya artis lelaki korea jepun ni lagi comel dari aku. sobsobsob T^T why why why? diorg comel sgt dri aku. biar pun semua itu plastik! korang tetap pujaan hatiku.. kah3 (≧∇≦)lagi-lagi si yonghwa dgn gdragon. mak aihh, tak berkelip aq tgk dorg ni. haha haishhh 
Actually, aku bukan nak citer pasal korea jepun bagai ni. Aku tengah pening nak sambung belajar mana. Laa ni kan , aku tengah konfius nak pilih matrik ke asasi. tapi lepas fikir-fikir aku nak amik matrik jea. Tapi bile fikir matrik asasi aliran sains nie peluang agak tipis laa bagi aku. Kalau ada rezeki insyaallah dpat, tapi kalau nasib agak kurang dan ramai yang lebih top. Kena lelong laa jawab nya. 
Memang laa kena berfikiran positif, tapi bagi aku nak buat keputusan kena fikir akibat die nanti. Medic sekarang ni memang paling top untuk student pilih nk sambung belajar. Peluang nak dapat sambung degre lepas matrik asasi untuk medic ni agar tipis bagi aku. Yelaa aku bukan budak bijak pun. Belajar pun slow-slow jea. Lambat catch up. 
So, lepas bincang-bincang dgn family aku. Kawan aku ajak mintak amik medic 7tahun kat turki guna agensi gmn(Global Medic Network). Yang ni memang laa mahal kos die, tapi aku sebenarnya nak tunggu yang mara punyer. Mara result keluar 26Mei ni. Insyaallah, yg medic turki ni boleh apply biasiswa. Yela keluarga aku bukan kaya dan mampu nak tanggung kos 7tahun kat sana nanti. 
Tapi sekarang ni, aku takut nak mintak yang medic turki ni sebab die ade kem dlu seminggu dan tarikb tu betul-betul hari tarikh aku daftar matrik dgn asasi. Aku takut yang turki ni tak dapat biasiswa dan lepas tu matrik asasi aku terlepas pulak nanti. Mara pun belum tentu lagi dapat, tahun ni ramai yang minta. Harap aku salah seorang yang dapat. Insyaallah, aku pergi terus mara ni. 



THANKS FOR READING!

Nak Engineering MARA

Author: Shafinaz AinaTime: Thursday, May 01, 2014Total: 4 Comments
Bila fikir-fikir balik, aku rasa aku nak jea engineering tu. Rasa memang rezeki aku untuk amik engineering. Makin lama aku fikir, makin aku nak jea. haha (T ^ T) 
Sekarang ni kena kurgkan tgk citer korea! senang citer semua yang berkaitan dgn korea kot. haha (^∇^). Setiap kali tgk citer korea mesti terfikir psal engineering nihh. Parah dah ni. Kalah org mabuk cinta. Hehehe . Harap memang ada rezeki aku untuk amik engineering nih. Kalau tak ada aku kne tggu upu, dan amik asasi sains jgk. MARA bagi laa aku peluang ek? Berdebar laa pulak nk tunggu result kluar 8 mei nih. Harap2 laa dpat. 
Serius jeles bila tgk kawan2 aku yang lain dah sambung belajar. Ada yng tengah tggu nk fly pon ada. Uwaaaa, nak belajar jugak. Bosan duduk kat umah. Asyik layan movie dgn drama jea. Duk kat umah ni layan anak kucing yg kecik lagi. Kalah mcm budak2. Duk main kejar dalam umah.
p/s : please pray for me. Hrap aku dapat engineering nih (T ^ T)



THANKS FOR READING!

Kolej Matrikulasi Selangor

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 29, 2014Total: 4 Comments

First check gune sms, biar btol dpat kat selangor. Jauh nya. haha Jauh laa best kan? Hari tu bru jea balik dari selangor. Ni nak kne pergi plak kat selangor. (T ^ T)
Bila bagi tahu kat mak aq yg aku dapat matrik selangor tu. Mak aq cakap nk pergi ke? Takyah laa susah belajar matrik nih. Tunggu jea laa upu. Kalau tak dpat mara pon, tak apa. haha #speechless. Macam best jea matrik selangor tu. Tapi aku harap upu aku dapat apa yg aku nak. 
Ohhhh, MARA! kalau laa memang rezeki aku ni engineering. Bagi laa peluang kat aq ek? nak jugak p belajaq luar negara. Negara orang laa katakan.   (^∇^)


THANKS FOR READING!

REPOST: Jana Duit Dari 1WHP

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 29, 2014Total: 0 Comments
Sekarang ni dah banyak orang join 1whp ni kan? Jom jdi salah seorang yg berjaya buat duit nih. Senang jea kalau nk senang. erkk? Faham tak? Maksudnya, bkn susah kalau kita nk jdi senang. Kita perlu usaha, tawakal dan doa.
Ramai laa plak yg ckp 1whp ni berdasarkan sistem piramid . cnth :

Maaf, tapi kalau laa betul berdasarkan sistem piramid. Pasti kilang-kilang pon haram jugak. 1whp ni ada software die sendiri. Kita usaha untuk share 1whp dan cari orang untuk join 1whp ni untuk dapat komisen. Kalau tak usaha, mane nk dpat duitkan. Ni ada bukti :
Terpulang laa kat korang kalau nak percaya ke tidak. Nak join??? Jangan segan silu nak tanya aina ok. Whatsapp 0199857376 atau Wechat/Line : shafinazaina



THANKS FOR READING!

Interview Mara 2014

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 29, 2014Total: 2 Comments
Hari sabtu lepas aku pergi iv mara kat beranang selangor. Actually, aku taknak pergi. Tapi tibe2 aq rase rugi lak kalau tak pergi. Last2 bagitau parents kne pegi iv kt selangor. Bertolak dari kelantan hari jumaat lepas subuh, terus pergi selangor. Tak sempat nak singgah umah sedara sebab takut tak sempat  prgi iv nnti. Interview tu pkul 8 takut lambat sampai.
Pkul 7 sampai selangor dan jumpa tempat utk iv. Naseb baek kawasan tu ada hotel. Sewa hotel rm80 utk semalaman sbb lpas iv tu terus pergi umah sedara kat bukit angkasa. Bilik tu ok laa. Cuma katil saiz king jea ada satu. Bantal pon ada dua. Kedekut!! fmily aq lima org, mane laa ckup. Terpaksa amik bantal dlm kete. 
Awal2 bgn, siap2 pergi tmpat iv yg tak smpai 10 mnit perjalanan. Sampai blum pkul 7.30 pgi lagi. tu pon dah rmai org. Tggu pkul 8 pagi lgi staff iv tu x smpai pon lgi. Pkul 8 lebih bru laa blik buka. Panel iv tu suh calon2 masuk dewan. Rmai lgi yg duk kat luar. Yg selebih tu masuk dewan lain. Dalam dewan aku, ade 110 org. Bagi group 10 org stiap group. Random. Paling sedih aku alone jea mrsm besut kat sana. 
Kena random tulis nama kat bhgian depan. Lepas tu ikut group masuk bilik iv. Group aku paling lama kne tggu sbb blik iv tak siap lagi. Sampai bdak group aq ckap, mara mcm tak prepare jea nk buat iv kat sni.
Interview mara tahun ni die buat kelainan skit. Kena pkai sport attire. Haha ramai yg gabra, nervous sbb kne pakai sport attite termasuk laa aq. Rmai yg igt kne buat bleep test, lari 2.4 km n explorace bagai. Actually, tu saja jea. Nak bagi pelajar2 tak nervous sgt kalau pkai formal sgt. 
Masa iv pon takde laa formal sgt. Mcm yg aku kena. Checkpoint pertama, discuss dlm group. Dia bagi task/soalan yg kita kne bncang dlm group skali. Kat sni kita kne bncang jea laa pape pon. Aslkan suara kne kuat. Task yg kedua, dia tnya soalan dekat kita. Dia tak panggil nama, dia akn panggil ikut no yg kite dpt mse dftar awl2 tdi. as for me, aku dapat D8. 
Task kedua, dia soalan bebas. Depends kpd panel iv. Mcm aku, group aq kne soalan pasal rukun iman, rukun islam, rukun solat semua tu. n semua kne english. Yang ni yg susah. Bdak2 skrg kan belajar agama dlm bhse melayu, jadi agak payah laa diorg nk translate ikut eng. Aq kne yg rukun solat. Haha sampai kne tnya kwn kat sebelah mksd ikut eng. Kawan sebelah aku pon 2 kali 5 jea. haha semua gabra taktau nk explain ikut eng. 
Second checkpoint spatutnye kne msuk blik iv lain. Tapi disebabkan tak prepare lagi. Kitorang guna blik iv yg sme. #nmpak sgt tak prepare kan (T ^ T)
Ni last checkpoint. Semua org nervous apa die laa panel iv nk buat nih. Kne bgi dua group. 5 org stiap group dlm blik iv tuh. Tibe2 die tnya soalan bile sambut hari raye. Aku mula dh pelik nih. Tengok2 die letak reben wrne pink. 4 untk stiap group. Panel iv tu kate. Ok task last yg kne buat ialah  anyam ketupat. Masa 10 mnit dri skrg. Haha, semua pening sbb xtau nk buat ketupat mcm mne.
Aku igt2 lupa. Mase aq kecik aq prnh tgk mak aku buat time aq balik raya kt kedah dlu. tu laa x bljar sgt. Awl2 ketupat aq jadi, lpas tu tersalah buat mcm mne tah. Tibe2 hancur. Sampai group lain pon mai kat group kitorg. Last2 , ketupat group bdk laki aq yg jadi. Jadi pon sbb diorg pkai main lipat jea.  Malu siott haha. Sampai panel tu ckap, mesti tak tolong mak kat umah time raya nih. Last skali kitorg kne bgi markah dekat kawan2 kita. Aq pakai bagi jea laa. Sbb diorg smua hebat2.
2 jam iv, haha tpi best ah. Tapi ada stgah iv tak sama dgn kitorg.Depends kat panel tu kot. Lpas iv terus ke kl pergi umah sedara. 
Interview ni aku tak harap papa pon. Sbb aku buat sambil lewa jea. Jwb soalan pon nak tak nak. Kalau aku lulus laa, mybe aku pergi jea. sbb mmg dah rezeki aq amik engineering. Kalau iv mara ni aku tak lepas. Say bye-bye laa dekat engineering. Aku akan truskan dgn medic. Tggu upu kalau tak aq amik swasta kat turki nnti. (^∇^)


THANKS FOR READING!

1WHP Buat Duit ?

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 22, 2014Total: 0 Comments
Sekarang ni dah banyak orang join 1whp ni kan? Jom jdi salah seorang yg berjaya buat duit nih. Senang jea kalau nk senang. erkk? Faham tak? Maksudnya, bkn susah kalau kita nk jdi senang. Kita perlu usaha, tawakal dan doa.
Ramai laa plak yg ckp 1whp ni berdasarkan sistem piramid . cnth :

Maaf, tapi kalau laa betul berdasarkan sistem piramid. Pasti kilang-kilang pon haram jugak. 1whp ni ada software die sendiri. Kita usaha untuk share 1whp dan cari orang untuk join 1whp ni untuk dapat komisen. Kalau tak usaha, mane nk dpat duitkan. Ni ada bukti :
Terpulang laa kat korang kalau nak percaya ke tidak. Nak join??? Jangan segan silu nak tanya aina ok. Whatsapp 0199857376 atau Wechat/Line : shafinazaina



THANKS FOR READING!

Engineering kat Korea?

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, April 19, 2014Total: 10 Comments
Dah lama aku tak update blog. Aku dah malas nak update sebab kalau update kat ipad ni lecehh ah. Sakit hati. Nak on kat laptop, charger laptop buat masalah lak. Taktau pasaipa. Keturunan kot. Hari tu charger laptop akak aku yang rosak. Skrg aku lak yang kena. Dah baiki, tapi tibe2 rosak balik. Takot nak bgitau ayah aku.
So balik kpd kemana lama aku menghilang. Actually, aku ade isi permohonan online untuk pinjaman mara untuk ijazah dlm n luar negara. So, aku main2 jea laa isi kot2 dapat. Aku memang dri form1 lgi nak jadi doktor. Jadi walaupun aku tahu result aku tak ckup kuat utk apply perubatan mara ni, aku try jugak. Mane tau mara nk kasi aku peluang kedua ke. first choice aku mintak medic kat mane tah. Second aku pilih engineering kat korea. Nak amik Jepun sbnarnyer, tpi yg jepun tu ade certain engineering jea. So, aku amik engineering kat korea.
Check punyer check. Aku dapat engineering kat korea tuh. Frust pon ade sebab tak dapat medic tu. Tapi nak wat mcm mane. Biologi aku b+ jea. Engineering? Ntah laa. Nak ckap aku tak minat tu, aku pon xtau. Sekarang aku dah amik test online psikometrik tu. Sekarang tunggu nak interview jea.
Oke. Part interview ni aku lemah sikit. Masa aku isi permohonan tu. Aku pilih zon timur untuk tmpt interview. Yess, sebab aku duk kat kelantan. Knpe nk plih jauh2 lak. Tapi yang paling aku sakit hati. Kenapa aku dapat kat MJII beranang selangor????? Σ(・□・;). Jauh tu. Macam mane aku nak pi sana? Aku baru jea nk hilang nervous nk g interview tu. Tengok2 dapat kat Selangor!!! 


Parents aku pon aku tak bagitau lagi. Sebab??? Sebab aku takot . Taknak susahkan parents aku g selangor semata2 untuk interview yg blom komferm aku dpt n blom komferm aku akn pergi kalau lulus. Why mara, why mara?? Baek xyah tanya mase isi borang dlu. Kalau tempat iv akan ditetapkan sndri? (T ^ T)
IDK! IDK! aku tengah konfius skrg ea. Or maybe i should wait for upu or matrik. Tapi aku nak study luar negara. Please, i have my own reasons why i want to study abroad. Reasons tu xde orang pon tau dan parents aku sendri taktau. Mybe lepas aku dpt, semua org akan tahu jugak. Study dalam negara pon aku tak kesah mane. Tapi, i really really hope that i can study abroad. Cakap jea laa aku nak poyo ke apa. Aku tak kesah. 26/4 ni aku interview kat selangor. Hope Allah akan bagi petunjuk nanti.
P/S : skrg aku dah belajar tido awl. Makan nasi pon dah kurang. Tapi tabiat makan lewat mlm xleh lari lagi!!! *\(^o^)/* DIET??? Of coz not. Kat umah mmg jrang makan. Kalau kat maktab haishh taktau laa apa nk jadi 


THANKS FOR READING!

Short Entry

Author: Shafinaz AinaTime: Friday, April 11, 2014Total: 0 Comments
So, segmen tu maybe aku x buat kot. blog pon malas nk update. Blogwalking lagi laa. Seminggu sekali jea aku update entry. Dah bosan dengan dunia blogger ni. haha ( ̄^ ̄)ゞ
Sekarang ni aku dah jarang buka laptop. online guna tab jea senang. lagi senang. Cume cepat abis bateri laa. Setiap hari aku cas. Klau nak bukak lptop rimas ah, kne tggu loading laa. Bukan sekejap, lama lak tuh. Sakit aty aku menunggu. Laptop aku mudah hang. Kakak aku cakap akibat selalu sgt download and tak guna kipas. Haha aku memang malas pon nak guna benda alah tu. Merimaskan. Kalau guna ipad lagi senang, just on pahtu online.
Skrg aku banyak membazirkan masa aku kearah baca manga, layan game dan tengok citer. Malas dah nak membazirkan masa aku untuk blog. Nnti bila aku rasa rajin nak update blog balik, aku update laa. Aku rasa nk ubah tema blog ni laa. Warne pink? Σ(・□・;)comel tak?  Haha seriously aku cakap aku memang anti pink. Masa kecik jea laa aku prnh pakai jam pink.
Aku suka tengok brg2 prmpuan. Tapi aku tak minat nk pakai sbb rasa mcm lain jea bila aku pakai. Maybe sbb aku rapat dengan abang2 aku kot. Aku lebih terarah boy's stuff. Kakak aku tu selalu jea b'kepit dgn kwn2 die. Aku ni pulak jenis tak suka keluar umah. Lebih rela terperap kat umah mase cuti. Sampai ayah aku tegur asyik main laptop, ipad dgn tengok tv jea kau ni. Tak bosan ke. Mak aku jwb biar laa, dia bkn kluar umah pon. haha *\(^o^)/*



THANKS FOR READING!

Last Week Story

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, April 05, 2014Total: 1 Comments
Holla! Holla! dah lama aku tak update. Sebenarnya bukan busy sangat. Sengaje jea membusykan diri. Last week abang kedua aku kawin dengan orang perak. Yeahh dapat kakak ipar baru! Nanti nak dapat abang ipar baru lak. Tunggu masa jea. Kakak aku dengan tunang die rancang suruh kerja dulu, nanti dah ok bru nk kawin.
Last week busy giler. Yela cuma aku dgn mak aku jea prepare untuk brg hntaran abang aku kat perak nuh. Balik kelantan, baru laa sedara-mara aku datang tolong apa yang patut. Walaupon ada sedikit masalah mase kenduri kat kelantan sebab abang aku salah bagi masa datang umah. Alhamdulillah semua berjalan lancar. 
Yang majlis akad nikah kat perak tu paling kelakar. Seumur hidup aku ni first time aku tengok orang cakap YESSS lepas akad nikah. #kecuali yang video aq tgk kat fb ary tuh. Semua orang terkejut bila abang aku jerit YESSS kuat-kuat lepas akad nikah tu. Ingatkan nk upload video, tapi takot die marah lak kalau dapat tahu. So, aku upload gambar jea laa nanti. Alhamdulillah, sekali lafaz jea. Sama macam abang sulung aku dulu. Sekarang dah ada anak dua.
Btw, aku ingat nak buat segmen sikit, simple jea. Tak perlu buat entry just komen kat entry segmen tu jea. Hadiah maybe topup jea kot. Tak ada sponsor. Kalau ramai yang nak join aku up laa sikit hadiah tuh. Kalau setakat 50 orang tak kot. Kalau nak aku buat segmen ni komen ramai-ramai yea. 
P/s: Actually, charger laptop aku hilang sebab tu tak update blog. Ni baru jea jumpa. Kalau nak update gune tab aku tu. Kecik sangat, susah nak taip. Komen "NAK" kalau nak suruh aku buat segmen tuh ^^


THANKS FOR READING!

Balik Kampung & Result SPM

Author: Shafinaz AinaTime: Friday, March 21, 2014Total: 4 Comments
Dah lama tak update. For the followers, nnti aku follow balik. 2 3 hari ni tak mampu nak buka laptop. sebab sekarang ni duduk kat perak sebab my second brother nak kahwin. Sini takde wifi free, so nak tak nak kena langgan broadband. Dan ni yang aku malas. Broadband yang aku gune ni kejap line ok, kejap x. Tibe-tibe jea dia mati.
And for my result, walaupun tak laa sehebat straight's a. Aku tetap bangga sebab tu semua atas usaha aku sendiri. Seriously, sikit pon aku tak menangis sebab dah ni memang takdir aku. And tq kpd Cikgu Ghazali dgn Madam Salwa sbb bagi aku sokongan mase amik result hari tu. Diorg cakap insyaAllah, aku mampu capai apa yang aku nak nanti. Amiin. 
Keputusan aku hari tu, tak laa capai target aku. Tapi alhamdulillah, dapat 3a+ 3a 2a- dan 1b+. Yaaa, perasaan agak menurun mase tu, tapi tetap senyum sebab itu jea rezeki aku. Terima kasih ya Allah. Dan buat cikgu-cikgu maktab aku, maaf sebab tak semua aku pergi jumpe. Sebab aku dah hancurkan harapan diorg utk dpat straight's a. InsyaAllah, bila aku dah berjaya capai cita-cita nnti, aku akan jumpe diorg.
And tq utk mak ayah aku, walaupun aku tahu diorang sedih sebab aku tak sempurnakan keputusan aku dengan baik. Walaupun keputusan tak capai target, tapi aku still dapat hadiah. Tq sebab beli ipad baru. ingatkan nak beli iPhone sebab blackberry lama aku dah tunggu nak buang dalam kuali. Lepas fikir2, aku jarang guna phone, so aq beli laa ipad. And aku lebih selesa guna nokia hitam putih aku nie dari guna hndset canggih. Lagipun, kalau ipad boleh download game banyak2. haha

p/s: nak tunggu iPhone 6 keluar ah dlu ^^




THANKS FOR READING!

Bamboo Giveaway by shafiquestevenson.blogspot.com

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, March 17, 2014Total: 2 Comments


THANKS FOR READING!

Couple Chocolates Cookies Contest by akugadishijabista.blogspot.com

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, March 17, 2014Total: 2 Comments


THANKS FOR READING!

Blogger.com Menyakitkan Hati

Author: Anna QTime: Monday, March 17, 2014Total: 9 Comments
Entry ditaip dengan tangisan tak berlagu. Ceitt dah laa semalam mu kalah lawan liverpool. Hari ni buka blogger tengok kat dashboard semua blog yang aku follow hilang! Arghhhhh stress nye aku.
Hilang? Mcam mane leh hilang. Nak bukti? tengok sini 
Sejak semalam lagi jadi macam nie. Aku tak tau kenapa. Dah try refresh banyak kali still jadi macam ni. Dah clear cookies kat google chrome pon takleh. Guna ccleaner pon tak boleh. Ingatkan masalah internet ke apa. Tapi guna tengok youtube or buka web laen laju jea. Buka akaun blog yang lagi satu keluar jea blog yang aku follow. Macam mana nie? someone tolong.
Dah laa nak follow orang pon still tak boleh lagi. Ada sesetengah dah boleh follow guna alternatif lain yang *MoreOptions tu kan? Tapi aku nak log in email blog aku ni pon tak boleh. 
Haaaa! terus jadi camtu. Stresss. Tau laa result dah nak keluar ari khamis ni. Jangan laa tambah kestressan aku #ade ke kestressan ? ==' Mintak-mintak laa pihak blogger boleh selesaikan masalah nie cepat. Dah banyak kali aku hntar yang Send Feedback tu. xde pape pon =='
Hilang dah mood aku nak blogging. Maybe off sampai keluar result kot. haha. Yang ada satu blog yang aku follow tuh, guna button follow bukan google friend connect tuh. Maybe sekarang aku guna button follow tu dulu. Nak selesaikan hutang follow sponsor ga yang aku join T^T. Adioss 





THANKS FOR READING!

Tutorial: Cbox Mine Version

Author: Anna QTime: Monday, March 17, 2014Total: 1 Comments

Malam nie menaip dengan tangisan yang tak berlagu. Manchester United kalah tadi. T^T sobsobsob. Pada pandangan aku laa Rooney patut keluar jea. Dah laa main macam nak tak nak jea tadi. Haha, sori salah time.
Someone request kat aku buat tuto untuk cbox macam aku. Haha, orang mintak tolong kena laa tolongkan. *Mine Version* ayat poyo gilerkan?? Tak tau laa kalau dah ada tuto yang macam aku punya ni. NOTE: yang ni memang ori aku punya. tambah-tambah code jea.

Adik Awien ni yang request kat cbox . Lawa? Haha terima kasih T^T *terharu 
First klik SINI dulu atau SINI . TQ ^^
Macam biasa: 
 Blogger > Dashboard > Layout > Add Gadjet > HTML/Javascript
 Copy code kat bawah ni dan paste dalam ruang tu.
<center><div id="edited" style="width:240px;height:200px;box-shadow:inset 0 0 0 12px rgba(255,255,255,0.6),0 1px 2px rgba(0,0,0,0.1); background:url(URL BACKGROUND);background-position:50% 50%; no-repeat left top; padding-top:15px; padding-left:0px; position:relative" align="center">CODE CBOX</div></center>
Noted:
  • MERAH: background yang korg nak ( background google sndri ye ^^ )
  • HIJAU: code cbox
  • BIRU: lebar dan tinggi yang korang nak. kalau nak private. dlm 100px pon dh oke.
 Kalau nak yang macam aina punyer. PRIVATE. Korang cuma adjust kat code cbox tuh jea height jadi '0' utk bhgian atas cbox. Dalam code cbox tuh ade dua code 'HEIGHT' kan? tukar yang first skali ok. Faham x? x faham komen. Kalau nak tambah ayat or pape just taip jea. Kalau nak senang edit pergi ka SINI.
 Save. Sumbang kat SINI dulu atau SINI . TQ

p/s: Komen kalau tak jadi. kan nangis lak nanti T^T maaf kalau ada yang TERsalah taip. ^^




THANKS FOR READING!