DENGKI???

Author: Shafinaz AinaTime: Thursday, February 27, 2014Total: 2 Comments

Seriously, aku paling menyampah orang macam ni!
Tak salah kalau nak dengki dengan kawan-kawan. Tapi tak perlu laa sampai nak burukkan dia depan orang lain. 
For me, kalau dengki dalam pelajaran tak apa laa. Tapi jangan laa sampai dengki #terover sangat. Jadikan perasaan dengki itu sebagai semangat untuk kita terus berjaya.
Some people, buatkan perasaan dengki tu sampai tak bertegur dan benci. SANTAU pun ada. Kita perlu pandai kawal emosi diri kita sendiri! peace ^^V


THE AUTHOR   
SHAFINAZ AINA


THANKS FOR READING!

DAPAT GAJI! WOOOO ^^

Author: Shafinaz AinaTime: Thursday, February 27, 2014Total: 0 Comments
Dah 5 lima balik kelantan baru nk update blog??? Seriously, aku malas!!! hari ni update blog pon sebab aku tolong kawan aku, AISYAH edit blog dye. "KESIAN" blog dye HANCUR dilanda ombak rindu! #krikkrikkrik . Alang-alang dah tolong orang edit blog, kenapa aku tak tolong blog aku sendiri? bosan+muak tengok tema blog sama jea tiap-tiap hari. 
Jadi bile aku tolong edit blog Aisyah nie, aku pon edit laa blog aku jugak. Hasilnya jadi macam sekarang laa. Tapi masih dalam proses O3O
Berkenaan dengan gaji aku pulak. YESSSS!!! aku dapat RM618.80 dalam mase 12 hari kerja. First gaji tuh.. Simpan dalam beg duit elok-elok.
Ayah aku cakap.. #Bila laa pa nak rasa duit gaji mg nya. Alaa, nanti dapat kerja bagus, aina belanja satu family! 
Ok laa tuh dapat rm600. Penuh laa jugak dompet aku XP
Sekarang nie yang tengah sakit hati, bilaa laa tshirt wolf aku nak sampai!!!! dh dekat sebulan ni! tapi bila buka pages dye nampak kesian laa pulak. sebab ramai customer duk complain bila barang nak sampai. Sebab kalau nak jual ONLINE kena tanggung risiko. Supplier dye pon kita kena periksa jgak. Takut kena tipu pulak nanti.
Esok aku update pulak! Bye   

    
THE AUTHOR 
SHAFINAZ AINA


THANKS FOR READING!

FIRST TIME KERJA!

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, February 10, 2014Total: 0 Comments
Yesss! hari jumaat lepas aku dah start kerja. alahh kerja kat NOODLE STATION kat mid valley. aku kerja kat sana 2 minggu jea. tu pon sebab nak tunggu tiket flight murah. Actually, aina datang KL pon sebab nak teman kakak pergi interview kerja. Last-last dia dah dapat kerja tinggal aku sorang-sorang kat umah bakal kakak ipar dia.
Papepon, kena stay kat sini lagi 10 hari jea lagi. Then balik kelantan semula! YESSSS!
Kerja kat sini memang best cuma satu jea, kena tahan berdiri lama. Kak Siti, Kak Lah, Kak Ain, Along dan Yontai semua cakap first time kerja kat sini memang sakit kaki, lama2 ok laa. 
so nak tak nak, terpaksa jugak tunggu sampai minggu depan. dan aku beli kasut sport baru. Along cakap kasut yang aku pakai sekarang tak sesuai. so kena beli yang baru dan harga dia RM60.
pekerja kat NS nih memang baik2, cuma yang tukang masak kat dalam bilik masak tu jea laa yang tak pernah tegur aku.
Yontai ni ketua NS. kalau dia tengok aku macam sakit kaki dia suruh aku duduk. kalau kak siti penolong Yontai rasanya. Along dengan Ain pon baik, selalu tolong aku. Kak Baiti dengan Izzul buat part-time kat sini jugak. diorang still student. cuti kot.
kalau izzul ni tak pernah suruh aku letak pinggan kotor kat tempat letak pinggan tuh. maybe dia tahu kot aku tak sampai. tangan aku pendek T^T
Khin pon baik. Khin nie orang Myanmar. kerja dia buat air jea pon. selalu jugak dia bual2 dengan aku mase aku tengah lap sudu dgn garpu.
K lah, aku malas nak membebel panjang. hari ni offday. esok dh kerja balik. maybe aku jarang dapat online kot. bye O3O


THANKS FOR READING!

FIRST GIVEAWAY by IZNI SOFIA

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, February 10, 2014Total: 0 Comments
jom join! hadiah dye GEMPAK giler. sapa yang tak nak SAMSUNG S4. hadiah yang lain ialah Jam Touch Screen dengan topup RM10. sikit jea pemenang yang dia cari. Meh laa join, kot2 ada rezeki korang nanti . Peace Yo ^^V

ADIOSS!



THANKS FOR READING!

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, February 10, 2014Total: 0 Comments
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : 
Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.
3. Orang yang pertama berkhatan :
Nabi Ibrahim AS
4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : 
Nabi Ibrahim AS.
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : 
Nabi Adam AS.
6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa & Marwah :
Sayyidatina Hajar 
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat :
Nabi Muhammad SAW.
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :
Abu Bakar As Siddiq RA.
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah :
Umar bin Al-Khattab 
10. Orang yang pertama meletakkan jawatan khalifah dalam Islam : 
Al-Hasan bin Ali RA.
11. Orang yang pertama menyusukan Nabi Muhammad SAW :
Thuwaibah RA.
12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : 
Al-Harith bin Abi Halah 
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : 
Sumayyah binti Khabbat 
14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : 
Abdullah bin Amru bin Al-Ash 
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : 
Saad bin Abi Waqqas 
16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: 
Bilal bin Rabah 
17. Orang yang pertama sembahyang dengan Rasulullah SAW : 
Ali bin Abi Tholib 
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : 
Tamim Ad-dary 
19. Orang yang pertama menghunuspedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-
Awwam 
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi Muhammad SAW : 
Ibban bin Othman bin Affan 
21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW :
Khadijah bt Khuwailid.
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : 
Imam Syafei RH.
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:
Ali bin Abi Tholib 
24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam :
Muawiyah bin Abi Sufyan 
25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam
Harun Ar-Rasyid 
26. Orang yang pertama mengadakan baitulmal : 
Umar Al-Khattab 
27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : 
Ali bn Abi Tholib 
28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah:
Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur
29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry :
Mus'ab bin Umair 
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : 
Nabi Muhammad SAW.

kalau ada yang salah mohon tegur, hanya copy dan paste dari sumber :)


THANKS FOR READING!

FIRST TIME

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, February 04, 2014Total: 0 Comments
Hari ni pukul 9 malam aku nak FLY #typing error# naik bas g kay ell. #menyampah.
well, i will be away about a few days. nasib laa kalau broadband laju kat sana nnti. first time kot nak naik bas nga kakak. selama nie pergi dengan skolah jea. feeling excited pon ada. tapi perasaan takot pon ada. mintak2 laa perjalanan kami dua beradik selamat jea.
kitorang pergi sebab akak aku nak pi interview job yg dye mintak. mintak2 laa dye lulus amiin.
got to go now. nak mandi, gosok baju tudung. packing semua barang2. bye 


THANKS FOR READING!

OHH PLEASE ???

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, February 03, 2014Total: 1 Comments



THANKS FOR READING!

January Giveaway by Vidolaaa

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, February 03, 2014Total: 0 Comments

Klik banner untuk join

TOP REFERRAL PERTAMA DAPAT PILIH 5 HADIAH ! 
TOP REFERRAL KEDUA DAPAT PILIH 3 HADIAH ! 

Antara hadiah yang ada : Muslimah Tshirt | Tudung | Pretzel | Blouse + Skirt | Chocolate Drinks | Dress | Peplum | Mustache Brooch | Eye liner | Shiseido Mask | Shawl

Link facebook : LINK
Link Twitter : *Kalau ada
Link instagram : *Kalau ada
Link share page NFH Boutique Gallery : LINK
Link share gambar AHR Boutique :  LINK
Link promote instagram Bloom Closet : LINK

Link review Colourfull Shop Shop : *Kalau anda review
Link share page Colourfull Shop Shop : *Kalau anda share
Senaraikan 5 hadiah yang diingini :
Muslimah Tshirt || Blouse + skirt || Dress || Peplum || Shawl



THANKS FOR READING!

Fantastic Giveaway By Syaza

Author: Shafinaz AinaTime: Monday, February 03, 2014Total: 1 Comments


Fantastic Giveaway By Syaza
Due date : 22 Mac 2014

Banyak Hadiah Menarik Menanti Anda !

Top Refferal (1 pemenang)

1 Blouse
1 Novel "Gadis Berniqab"
1 Shawl from Madinah
1 set produk kecantikan bernilai RM 40
1 helai shawl ( 2 ton )
1 Army T-shirt Nerd
Poskad Korea + blogger card mini calendar + topup RM5

Top Refferal Kpopper ( 1 pemenang )

1 Peplum Blouse
1 set Exo December Fridge Magnet
1 Baju Infinite + 1 random button Exo
1 EXO Lay The Celebrity Poster
1 EXO Kai The Celebrity Poster
1 Army T-shirt Nerd
Poskad Korea + blogger card mini calendar + topup RM5

Random
Skirt x 2
T-shirt Running Man x 1
Smurf Shoes Hp Plug x 1
Bantal berharga RM 50 x 1
Tudung bawal x 1
Tudung Bawal Plain x 1
Glitter Shawl x 1
1 Cathy Doll + 1 Compact Powder
Heartshape Stick x 1
Mustache Stick x 2
Cute Keychain x 2
Keychan Bear x 2
1 Hairclip + 1 Brooch x 2
4 bookmark + 2 brooch x 2
Topup RM 5 x 1
Topup RM 10 x 1
Baucer diskaun 10% x 5
Baucer diskaun RM 3 x 5
Transparent Header x 2
Poskad Korea + blogger card mini calendar + topup RM5 x 1



*************************************************************

Review Khas Elvee Exclusive Closet

Elvee Exclusive Closet menjual pelbagai jenis pakaian yang sangat cantik dan membuatkan anda sentiasa tampak
bergaya . Harga pakaian yang dijual semuanya amat berpatutan . Antara salah satu koleksi Elvee Exclusive Closet
ialah Princess Maxi Dress . Ala-ala princess gitu :)

Photo

Berminat ? Lekas hubungi Elvee Exclusive Closet di Facebook .

*************************************************************

Butiran Diri Saya

Nama Fb : LINK 
Nama Twitter : XDE
Nama Instagram : XDE

Syarat Longgar :

Link share gambar ElveeCraft :
Link Join Giveaway Luhan Wife :
Username WhoAA : 

Kalau korang tak buat syarat longgar tu pun takpe :)



THANKS FOR READING!

CONFIUS!

Author: Shafinaz AinaTime: Sunday, February 02, 2014Total: 0 Comments
seriously, sekarang nie aku tengah konfius nak isi UPU. semalam baru jea komfem nak pilih course sains. sekarang nie pulak konfius dengan SAINS HAYAT, SAINS GUNAAN, ASASI SAINS, SAINS TULEN, SAINS KESIHATAN. 
Someone, please help me explain this to me. arghhh
susah bila tak ada kakak atau abang yang pro pasal benda2 nie semua. kalau senior2 kat maktab aku lagi laa rak rapat. yang pernah bertegur dengan senior pon masa aku form1. Itu pon sebab duduk satu dorm dengan diorang.
Malas aku nak mengarut panjang2. sapa2 ada maklumat or tahu pasal benda nie semua tolong bagitau aku. TQ
NAK CARI KERJA!


WITH LOVE       
someone that needs help


THANKS FOR READING!

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, February 01, 2014Total: 0 Comments
1st Mini Giveaway 2014 by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all. Hasrat Shad nak buat Giveaway 
untuk tahun 2014 ni akhirnya tercapai jugak. Jemput semua join ya.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah :

Power Bank x1
T-shirt x1
Novel x2
Long Necklace x1
Shawl x1
Bracelet x4
Ellips Hair Vitamin x2
Fridge Megnet x1
Top-up RM5 x10
Top-up RM10 x3

Lima peserta pertama dan terakhir dapat hadiah misteri!





THANKS FOR READING!

2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, February 01, 2014Total: 1 Comments

2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Giveaway ini mendapat tajaan daripada Hazwan Hairy, Zara Nurhaidah, Akma Khaieri, Emas Putih, Ieta Mad Sa'ad, Nur Shuhada Abdullah, Julia Jamaludin, Amirul Syahnaz dan Blog Eita. Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Medan.
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50. Hadiah bagi kategori cabutan bertuah ialah seperti Wang Tunai RM100, Wang Tunai RM20, Bag, Shawl Satin, Shawl Glitter, Novel, Havoc Tshirt, Geek Tshirt, Wolf88 Tshirt, Topup, Kasut, Rantai dan juga Subang. Sebanyak 15 orang pemenang bertuah dicari bagi memenangi hadiah-hadiah tersebut. Giveaway kali ini mencari seramai 16 orang bagi mendapatkan hadiah dalam kategori top refferal dan juga kategori cabutan bertuah.



THANKS FOR READING!

Ada Hikmahnya :)

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, February 01, 2014Total: 0 Comments
Sedihh bila tengok kawan-kawan aku dah ada yang masuk U atau kolej. lagi sedih bila aku dah dapat tawaran pergi temuduga, aku tolak. maybe ada hikmah semua yang b'laku. maybe apa yang aku pilih sekarang nie adalah petunjuk dari Allah. lepas aku fikir-fikir balik, maybe nie petunjuk dari Allah untuk bidang apa yang aku nak pilih untuk masa depan aku.
Esok, aku buat keputusan yang paling penting dalam hidup untuk isi UPU nanti. semoga apa yang aku pilih esok akan memberi peluang yang lebih cerah untuk aku. Amiin :)
Result SPM tinggal masa jea nk keluar. Berdebar pulak aku. 
Bila fikirkan harapan mak ayah, keluarga, cikgu-cikgu, maktab rasa berdebar tu makin kuat. Bila cakap kat kwan2 diorg mesti kate 
#mung xpe sep star dohh

#alohh, koya debar komfem straight a doh mg kkgi
apa yang aku nak cakap AMIIIN! kata2 korg nie satu doa. tapi tak semua manusia akan kekal kat atas. maybe mase nie diorg akan turun balik. macam roda. 

Aku takot selepas result keluar nanti, result aku xdapat mcam yang diingini. hancur harapan orang2 yang aku sayang. Ya Allah, sesungguhnya aku takut bila semua tu berlaku. tapikan nak buat macam mane dah name pon kehidupan. 


THANKS FOR READING!