Kolej Matrikulasi Selangor

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 29, 2014Total: 4 Comments

First check gune sms, biar btol dpat kat selangor. Jauh nya. haha Jauh laa best kan? Hari tu bru jea balik dari selangor. Ni nak kne pergi plak kat selangor. (T ^ T)
Bila bagi tahu kat mak aq yg aku dapat matrik selangor tu. Mak aq cakap nk pergi ke? Takyah laa susah belajar matrik nih. Tunggu jea laa upu. Kalau tak dpat mara pon, tak apa. haha #speechless. Macam best jea matrik selangor tu. Tapi aku harap upu aku dapat apa yg aku nak. 
Ohhhh, MARA! kalau laa memang rezeki aku ni engineering. Bagi laa peluang kat aq ek? nak jugak p belajaq luar negara. Negara orang laa katakan.   (^∇^)


THANKS FOR READING!

REPOST: Jana Duit Dari 1WHP

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 29, 2014Total: 0 Comments
Sekarang ni dah banyak orang join 1whp ni kan? Jom jdi salah seorang yg berjaya buat duit nih. Senang jea kalau nk senang. erkk? Faham tak? Maksudnya, bkn susah kalau kita nk jdi senang. Kita perlu usaha, tawakal dan doa.
Ramai laa plak yg ckp 1whp ni berdasarkan sistem piramid . cnth :

Maaf, tapi kalau laa betul berdasarkan sistem piramid. Pasti kilang-kilang pon haram jugak. 1whp ni ada software die sendiri. Kita usaha untuk share 1whp dan cari orang untuk join 1whp ni untuk dapat komisen. Kalau tak usaha, mane nk dpat duitkan. Ni ada bukti :
Terpulang laa kat korang kalau nak percaya ke tidak. Nak join??? Jangan segan silu nak tanya aina ok. Whatsapp 0199857376 atau Wechat/Line : shafinazaina



THANKS FOR READING!

Interview Mara 2014

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 29, 2014Total: 2 Comments
Hari sabtu lepas aku pergi iv mara kat beranang selangor. Actually, aku taknak pergi. Tapi tibe2 aq rase rugi lak kalau tak pergi. Last2 bagitau parents kne pegi iv kt selangor. Bertolak dari kelantan hari jumaat lepas subuh, terus pergi selangor. Tak sempat nak singgah umah sedara sebab takut tak sempat  prgi iv nnti. Interview tu pkul 8 takut lambat sampai.
Pkul 7 sampai selangor dan jumpa tempat utk iv. Naseb baek kawasan tu ada hotel. Sewa hotel rm80 utk semalaman sbb lpas iv tu terus pergi umah sedara kat bukit angkasa. Bilik tu ok laa. Cuma katil saiz king jea ada satu. Bantal pon ada dua. Kedekut!! fmily aq lima org, mane laa ckup. Terpaksa amik bantal dlm kete. 
Awal2 bgn, siap2 pergi tmpat iv yg tak smpai 10 mnit perjalanan. Sampai blum pkul 7.30 pgi lagi. tu pon dah rmai org. Tggu pkul 8 pagi lgi staff iv tu x smpai pon lgi. Pkul 8 lebih bru laa blik buka. Panel iv tu suh calon2 masuk dewan. Rmai lgi yg duk kat luar. Yg selebih tu masuk dewan lain. Dalam dewan aku, ade 110 org. Bagi group 10 org stiap group. Random. Paling sedih aku alone jea mrsm besut kat sana. 
Kena random tulis nama kat bhgian depan. Lepas tu ikut group masuk bilik iv. Group aku paling lama kne tggu sbb blik iv tak siap lagi. Sampai bdak group aq ckap, mara mcm tak prepare jea nk buat iv kat sni.
Interview mara tahun ni die buat kelainan skit. Kena pkai sport attire. Haha ramai yg gabra, nervous sbb kne pakai sport attite termasuk laa aq. Rmai yg igt kne buat bleep test, lari 2.4 km n explorace bagai. Actually, tu saja jea. Nak bagi pelajar2 tak nervous sgt kalau pkai formal sgt. 
Masa iv pon takde laa formal sgt. Mcm yg aku kena. Checkpoint pertama, discuss dlm group. Dia bagi task/soalan yg kita kne bncang dlm group skali. Kat sni kita kne bncang jea laa pape pon. Aslkan suara kne kuat. Task yg kedua, dia tnya soalan dekat kita. Dia tak panggil nama, dia akn panggil ikut no yg kite dpt mse dftar awl2 tdi. as for me, aku dapat D8. 
Task kedua, dia soalan bebas. Depends kpd panel iv. Mcm aku, group aq kne soalan pasal rukun iman, rukun islam, rukun solat semua tu. n semua kne english. Yang ni yg susah. Bdak2 skrg kan belajar agama dlm bhse melayu, jadi agak payah laa diorg nk translate ikut eng. Aq kne yg rukun solat. Haha sampai kne tnya kwn kat sebelah mksd ikut eng. Kawan sebelah aku pon 2 kali 5 jea. haha semua gabra taktau nk explain ikut eng. 
Second checkpoint spatutnye kne msuk blik iv lain. Tapi disebabkan tak prepare lagi. Kitorang guna blik iv yg sme. #nmpak sgt tak prepare kan (T ^ T)
Ni last checkpoint. Semua org nervous apa die laa panel iv nk buat nih. Kne bgi dua group. 5 org stiap group dlm blik iv tuh. Tibe2 die tnya soalan bile sambut hari raye. Aku mula dh pelik nih. Tengok2 die letak reben wrne pink. 4 untk stiap group. Panel iv tu kate. Ok task last yg kne buat ialah  anyam ketupat. Masa 10 mnit dri skrg. Haha, semua pening sbb xtau nk buat ketupat mcm mne.
Aku igt2 lupa. Mase aq kecik aq prnh tgk mak aku buat time aq balik raya kt kedah dlu. tu laa x bljar sgt. Awl2 ketupat aq jadi, lpas tu tersalah buat mcm mne tah. Tibe2 hancur. Sampai group lain pon mai kat group kitorg. Last2 , ketupat group bdk laki aq yg jadi. Jadi pon sbb diorg pkai main lipat jea.  Malu siott haha. Sampai panel tu ckap, mesti tak tolong mak kat umah time raya nih. Last skali kitorg kne bgi markah dekat kawan2 kita. Aq pakai bagi jea laa. Sbb diorg smua hebat2.
2 jam iv, haha tpi best ah. Tapi ada stgah iv tak sama dgn kitorg.Depends kat panel tu kot. Lpas iv terus ke kl pergi umah sedara. 
Interview ni aku tak harap papa pon. Sbb aku buat sambil lewa jea. Jwb soalan pon nak tak nak. Kalau aku lulus laa, mybe aku pergi jea. sbb mmg dah rezeki aq amik engineering. Kalau iv mara ni aku tak lepas. Say bye-bye laa dekat engineering. Aku akan truskan dgn medic. Tggu upu kalau tak aq amik swasta kat turki nnti. (^∇^)


THANKS FOR READING!

1WHP Buat Duit ?

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 22, 2014Total: 0 Comments
Sekarang ni dah banyak orang join 1whp ni kan? Jom jdi salah seorang yg berjaya buat duit nih. Senang jea kalau nk senang. erkk? Faham tak? Maksudnya, bkn susah kalau kita nk jdi senang. Kita perlu usaha, tawakal dan doa.
Ramai laa plak yg ckp 1whp ni berdasarkan sistem piramid . cnth :

Maaf, tapi kalau laa betul berdasarkan sistem piramid. Pasti kilang-kilang pon haram jugak. 1whp ni ada software die sendiri. Kita usaha untuk share 1whp dan cari orang untuk join 1whp ni untuk dapat komisen. Kalau tak usaha, mane nk dpat duitkan. Ni ada bukti :
Terpulang laa kat korang kalau nak percaya ke tidak. Nak join??? Jangan segan silu nak tanya aina ok. Whatsapp 0199857376 atau Wechat/Line : shafinazaina



THANKS FOR READING!

Engineering kat Korea?

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, April 19, 2014Total: 10 Comments
Dah lama aku tak update blog. Aku dah malas nak update sebab kalau update kat ipad ni lecehh ah. Sakit hati. Nak on kat laptop, charger laptop buat masalah lak. Taktau pasaipa. Keturunan kot. Hari tu charger laptop akak aku yang rosak. Skrg aku lak yang kena. Dah baiki, tapi tibe2 rosak balik. Takot nak bgitau ayah aku.
So balik kpd kemana lama aku menghilang. Actually, aku ade isi permohonan online untuk pinjaman mara untuk ijazah dlm n luar negara. So, aku main2 jea laa isi kot2 dapat. Aku memang dri form1 lgi nak jadi doktor. Jadi walaupun aku tahu result aku tak ckup kuat utk apply perubatan mara ni, aku try jugak. Mane tau mara nk kasi aku peluang kedua ke. first choice aku mintak medic kat mane tah. Second aku pilih engineering kat korea. Nak amik Jepun sbnarnyer, tpi yg jepun tu ade certain engineering jea. So, aku amik engineering kat korea.
Check punyer check. Aku dapat engineering kat korea tuh. Frust pon ade sebab tak dapat medic tu. Tapi nak wat mcm mane. Biologi aku b+ jea. Engineering? Ntah laa. Nak ckap aku tak minat tu, aku pon xtau. Sekarang aku dah amik test online psikometrik tu. Sekarang tunggu nak interview jea.
Oke. Part interview ni aku lemah sikit. Masa aku isi permohonan tu. Aku pilih zon timur untuk tmpt interview. Yess, sebab aku duk kat kelantan. Knpe nk plih jauh2 lak. Tapi yang paling aku sakit hati. Kenapa aku dapat kat MJII beranang selangor????? Σ(・□・;). Jauh tu. Macam mane aku nak pi sana? Aku baru jea nk hilang nervous nk g interview tu. Tengok2 dapat kat Selangor!!! 


Parents aku pon aku tak bagitau lagi. Sebab??? Sebab aku takot . Taknak susahkan parents aku g selangor semata2 untuk interview yg blom komferm aku dpt n blom komferm aku akn pergi kalau lulus. Why mara, why mara?? Baek xyah tanya mase isi borang dlu. Kalau tempat iv akan ditetapkan sndri? (T ^ T)
IDK! IDK! aku tengah konfius skrg ea. Or maybe i should wait for upu or matrik. Tapi aku nak study luar negara. Please, i have my own reasons why i want to study abroad. Reasons tu xde orang pon tau dan parents aku sendri taktau. Mybe lepas aku dpt, semua org akan tahu jugak. Study dalam negara pon aku tak kesah mane. Tapi, i really really hope that i can study abroad. Cakap jea laa aku nak poyo ke apa. Aku tak kesah. 26/4 ni aku interview kat selangor. Hope Allah akan bagi petunjuk nanti.
P/S : skrg aku dah belajar tido awl. Makan nasi pon dah kurang. Tapi tabiat makan lewat mlm xleh lari lagi!!! *\(^o^)/* DIET??? Of coz not. Kat umah mmg jrang makan. Kalau kat maktab haishh taktau laa apa nk jadi 


THANKS FOR READING!

Short Entry

Author: Shafinaz AinaTime: Friday, April 11, 2014Total: 0 Comments
So, segmen tu maybe aku x buat kot. blog pon malas nk update. Blogwalking lagi laa. Seminggu sekali jea aku update entry. Dah bosan dengan dunia blogger ni. haha ( ̄^ ̄)ゞ
Sekarang ni aku dah jarang buka laptop. online guna tab jea senang. lagi senang. Cume cepat abis bateri laa. Setiap hari aku cas. Klau nak bukak lptop rimas ah, kne tggu loading laa. Bukan sekejap, lama lak tuh. Sakit aty aku menunggu. Laptop aku mudah hang. Kakak aku cakap akibat selalu sgt download and tak guna kipas. Haha aku memang malas pon nak guna benda alah tu. Merimaskan. Kalau guna ipad lagi senang, just on pahtu online.
Skrg aku banyak membazirkan masa aku kearah baca manga, layan game dan tengok citer. Malas dah nak membazirkan masa aku untuk blog. Nnti bila aku rasa rajin nak update blog balik, aku update laa. Aku rasa nk ubah tema blog ni laa. Warne pink? Σ(・□・;)comel tak?  Haha seriously aku cakap aku memang anti pink. Masa kecik jea laa aku prnh pakai jam pink.
Aku suka tengok brg2 prmpuan. Tapi aku tak minat nk pakai sbb rasa mcm lain jea bila aku pakai. Maybe sbb aku rapat dengan abang2 aku kot. Aku lebih terarah boy's stuff. Kakak aku tu selalu jea b'kepit dgn kwn2 die. Aku ni pulak jenis tak suka keluar umah. Lebih rela terperap kat umah mase cuti. Sampai ayah aku tegur asyik main laptop, ipad dgn tengok tv jea kau ni. Tak bosan ke. Mak aku jwb biar laa, dia bkn kluar umah pon. haha *\(^o^)/*



THANKS FOR READING!

Last Week Story

Author: Shafinaz AinaTime: Saturday, April 05, 2014Total: 1 Comments
Holla! Holla! dah lama aku tak update. Sebenarnya bukan busy sangat. Sengaje jea membusykan diri. Last week abang kedua aku kawin dengan orang perak. Yeahh dapat kakak ipar baru! Nanti nak dapat abang ipar baru lak. Tunggu masa jea. Kakak aku dengan tunang die rancang suruh kerja dulu, nanti dah ok bru nk kawin.
Last week busy giler. Yela cuma aku dgn mak aku jea prepare untuk brg hntaran abang aku kat perak nuh. Balik kelantan, baru laa sedara-mara aku datang tolong apa yang patut. Walaupon ada sedikit masalah mase kenduri kat kelantan sebab abang aku salah bagi masa datang umah. Alhamdulillah semua berjalan lancar. 
Yang majlis akad nikah kat perak tu paling kelakar. Seumur hidup aku ni first time aku tengok orang cakap YESSS lepas akad nikah. #kecuali yang video aq tgk kat fb ary tuh. Semua orang terkejut bila abang aku jerit YESSS kuat-kuat lepas akad nikah tu. Ingatkan nk upload video, tapi takot die marah lak kalau dapat tahu. So, aku upload gambar jea laa nanti. Alhamdulillah, sekali lafaz jea. Sama macam abang sulung aku dulu. Sekarang dah ada anak dua.
Btw, aku ingat nak buat segmen sikit, simple jea. Tak perlu buat entry just komen kat entry segmen tu jea. Hadiah maybe topup jea kot. Tak ada sponsor. Kalau ramai yang nak join aku up laa sikit hadiah tuh. Kalau setakat 50 orang tak kot. Kalau nak aku buat segmen ni komen ramai-ramai yea. 
P/s: Actually, charger laptop aku hilang sebab tu tak update blog. Ni baru jea jumpa. Kalau nak update gune tab aku tu. Kecik sangat, susah nak taip. Komen "NAK" kalau nak suruh aku buat segmen tuh ^^


THANKS FOR READING!