Interview Mara 2014

Author: Shafinaz AinaTime: Tuesday, April 29, 2014Total: 2 Comments
Hari sabtu lepas aku pergi iv mara kat beranang selangor. Actually, aku taknak pergi. Tapi tibe2 aq rase rugi lak kalau tak pergi. Last2 bagitau parents kne pegi iv kt selangor. Bertolak dari kelantan hari jumaat lepas subuh, terus pergi selangor. Tak sempat nak singgah umah sedara sebab takut tak sempat  prgi iv nnti. Interview tu pkul 8 takut lambat sampai.
Pkul 7 sampai selangor dan jumpa tempat utk iv. Naseb baek kawasan tu ada hotel. Sewa hotel rm80 utk semalaman sbb lpas iv tu terus pergi umah sedara kat bukit angkasa. Bilik tu ok laa. Cuma katil saiz king jea ada satu. Bantal pon ada dua. Kedekut!! fmily aq lima org, mane laa ckup. Terpaksa amik bantal dlm kete. 
Awal2 bgn, siap2 pergi tmpat iv yg tak smpai 10 mnit perjalanan. Sampai blum pkul 7.30 pgi lagi. tu pon dah rmai org. Tggu pkul 8 pagi lgi staff iv tu x smpai pon lgi. Pkul 8 lebih bru laa blik buka. Panel iv tu suh calon2 masuk dewan. Rmai lgi yg duk kat luar. Yg selebih tu masuk dewan lain. Dalam dewan aku, ade 110 org. Bagi group 10 org stiap group. Random. Paling sedih aku alone jea mrsm besut kat sana. 
Kena random tulis nama kat bhgian depan. Lepas tu ikut group masuk bilik iv. Group aku paling lama kne tggu sbb blik iv tak siap lagi. Sampai bdak group aq ckap, mara mcm tak prepare jea nk buat iv kat sni.
Interview mara tahun ni die buat kelainan skit. Kena pkai sport attire. Haha ramai yg gabra, nervous sbb kne pakai sport attite termasuk laa aq. Rmai yg igt kne buat bleep test, lari 2.4 km n explorace bagai. Actually, tu saja jea. Nak bagi pelajar2 tak nervous sgt kalau pkai formal sgt. 
Masa iv pon takde laa formal sgt. Mcm yg aku kena. Checkpoint pertama, discuss dlm group. Dia bagi task/soalan yg kita kne bncang dlm group skali. Kat sni kita kne bncang jea laa pape pon. Aslkan suara kne kuat. Task yg kedua, dia tnya soalan dekat kita. Dia tak panggil nama, dia akn panggil ikut no yg kite dpt mse dftar awl2 tdi. as for me, aku dapat D8. 
Task kedua, dia soalan bebas. Depends kpd panel iv. Mcm aku, group aq kne soalan pasal rukun iman, rukun islam, rukun solat semua tu. n semua kne english. Yang ni yg susah. Bdak2 skrg kan belajar agama dlm bhse melayu, jadi agak payah laa diorg nk translate ikut eng. Aq kne yg rukun solat. Haha sampai kne tnya kwn kat sebelah mksd ikut eng. Kawan sebelah aku pon 2 kali 5 jea. haha semua gabra taktau nk explain ikut eng. 
Second checkpoint spatutnye kne msuk blik iv lain. Tapi disebabkan tak prepare lagi. Kitorang guna blik iv yg sme. #nmpak sgt tak prepare kan (T ^ T)
Ni last checkpoint. Semua org nervous apa die laa panel iv nk buat nih. Kne bgi dua group. 5 org stiap group dlm blik iv tuh. Tibe2 die tnya soalan bile sambut hari raye. Aku mula dh pelik nih. Tengok2 die letak reben wrne pink. 4 untk stiap group. Panel iv tu kate. Ok task last yg kne buat ialah  anyam ketupat. Masa 10 mnit dri skrg. Haha, semua pening sbb xtau nk buat ketupat mcm mne.
Aku igt2 lupa. Mase aq kecik aq prnh tgk mak aku buat time aq balik raya kt kedah dlu. tu laa x bljar sgt. Awl2 ketupat aq jadi, lpas tu tersalah buat mcm mne tah. Tibe2 hancur. Sampai group lain pon mai kat group kitorg. Last2 , ketupat group bdk laki aq yg jadi. Jadi pon sbb diorg pkai main lipat jea.  Malu siott haha. Sampai panel tu ckap, mesti tak tolong mak kat umah time raya nih. Last skali kitorg kne bgi markah dekat kawan2 kita. Aq pakai bagi jea laa. Sbb diorg smua hebat2.
2 jam iv, haha tpi best ah. Tapi ada stgah iv tak sama dgn kitorg.Depends kat panel tu kot. Lpas iv terus ke kl pergi umah sedara. 
Interview ni aku tak harap papa pon. Sbb aku buat sambil lewa jea. Jwb soalan pon nak tak nak. Kalau aku lulus laa, mybe aku pergi jea. sbb mmg dah rezeki aq amik engineering. Kalau iv mara ni aku tak lepas. Say bye-bye laa dekat engineering. Aku akan truskan dgn medic. Tggu upu kalau tak aq amik swasta kat turki nnti. (^∇^)


THANKS FOR READING!

2 comments

Tuesday, April 29, 2014

tahniah!

Tuesday, April 29, 2014

perrghhhh kalau sya yang pergi tu comfirm gigil tak tntu pasal. hahaha

Post a Comment