Daftar Matrik

Author: Shafinaz AinaTime: Wednesday, May 21, 2014Total: 5 Comments
Lepas aku bincang dgn family aku, aku igt nak tunggu mara jea. Tapi alang-alang tu aku apply yg swasta dulu. Yang part aku apply swasta ni aq xnak citer ah. Biarlah rahsia~~~ *\(^o^)/*
So, nak dijadikan citer, result mara insyaallah keluar dalam minggu ni jugak. Ada yang bagitau dlm 23mei ni dan keatas. Harap laa betul. Penat dah aku tunggu. Setiap hari duk stalk fb mara nie. Bila nak umum pun xtau. *sigh* (T ^ T)
Insyaallah, berkat doa mak ayah aku, aku akan dapat yang tawaran mara tu. Amiin. Setiap hari mak aku cakap, ma yakin k.cik (nickname kt umah *kakcik*) akan dapat yang mara tu. Amiin amiin. Berkat doa seorang ibu. #alhamdulillah (^∇^)
Daftar matrik 26mei ni. Daftar upu kat ums, sabah 25mei ni. Ahhh, dua dua tarikh nak dekat sama. Result mara pun sama. Yang aku sedihnya, aku igt xnk yg upu kat sabah tu dan nak amik matrik sbb xnk susahkan mak ayah aku amik swasta yg beriban-riban tu. Tapi aku baru tahu sehari seblum tarikh last bayar yuran matrik.
Lepas aku google, ada yang cakap still boleh daftar lagi tapi daftar masa hari pendaftran kat matrik tu nanti. Betul ke? Agak keliru sekarang ni. Ingatkan boleh bayar yuran seblum daftar sebab nak tunggu result mara keluar. Tengok2 ada yang cakap last bayar yuran matrik 19mei hari tu. Betul ke?
Someone tolong bagi penjelasan kat aku. Boleh lagi ke nak daftar matrik ni? Tapi aku belum bayar yuran matrik kat bank. Boleh lagi ke aku nak daftar matrik tu ....
Sekarang ni tengah berharap dgn mara. Insyaallah aku dapat. Amiin . Harap apa yang mak dgn abang aku cakap tu betul. Semalam layan EXO First Box yang aq download. kahkahkah tak mampu nk beli, download pun jadi laa. Layan dgn mak aku yng baru lepas tengok Temptation of Wife. Mak aku cakap "Insyaallah, kalau ada rezeki mara k.cik leh belajar kay sana" .
Yang tak boleh blahh, masa part yang dorg main game soccer tu, mak aku ternampak si Kris tu. Hahaha mak aku tanya " Eh, comey nyer budak ni, laki ke pmpuan ni " Aku dlm hati untg laa kau Kris mak aku puji comel. Aku anak die nie tak pernah pun (T ^ T)



THANKS FOR READING!

Matrik, Asasi, Loan Mara atau Swasta?

Author: Anna QTime: Sunday, May 18, 2014Total: 5 Comments
Sekian lama tak update blog, akhirnya aku rasa nak update jugak hari ni. Selama ni main jeling-jeling jea kat blog nih. Semakin hari semakin malas aq nak update blog. busy laa katakan >.< BUSY laa sgt. padahal online memanjang. tengok drama laa, tengok anime laa. sampai ayah aku cakap stiap hari duk tengok korea jepun kartun. takde bnde lain ke. 
Tengok retis korea jepun ni memang mengugat iman betul laa. yang sadis nya artis lelaki korea jepun ni lagi comel dari aku. sobsobsob T^T why why why? diorg comel sgt dri aku. biar pun semua itu plastik! korang tetap pujaan hatiku.. kah3 (≧∇≦)lagi-lagi si yonghwa dgn gdragon. mak aihh, tak berkelip aq tgk dorg ni. haha haishhh 
Actually, aku bukan nak citer pasal korea jepun bagai ni. Aku tengah pening nak sambung belajar mana. Laa ni kan , aku tengah konfius nak pilih matrik ke asasi. tapi lepas fikir-fikir aku nak amik matrik jea. Tapi bile fikir matrik asasi aliran sains nie peluang agak tipis laa bagi aku. Kalau ada rezeki insyaallah dpat, tapi kalau nasib agak kurang dan ramai yang lebih top. Kena lelong laa jawab nya. 
Memang laa kena berfikiran positif, tapi bagi aku nak buat keputusan kena fikir akibat die nanti. Medic sekarang ni memang paling top untuk student pilih nk sambung belajar. Peluang nak dapat sambung degre lepas matrik asasi untuk medic ni agar tipis bagi aku. Yelaa aku bukan budak bijak pun. Belajar pun slow-slow jea. Lambat catch up. 
So, lepas bincang-bincang dgn family aku. Kawan aku ajak mintak amik medic 7tahun kat turki guna agensi gmn(Global Medic Network). Yang ni memang laa mahal kos die, tapi aku sebenarnya nak tunggu yang mara punyer. Mara result keluar 26Mei ni. Insyaallah, yg medic turki ni boleh apply biasiswa. Yela keluarga aku bukan kaya dan mampu nak tanggung kos 7tahun kat sana nanti. 
Tapi sekarang ni, aku takut nak mintak yang medic turki ni sebab die ade kem dlu seminggu dan tarikb tu betul-betul hari tarikh aku daftar matrik dgn asasi. Aku takut yang turki ni tak dapat biasiswa dan lepas tu matrik asasi aku terlepas pulak nanti. Mara pun belum tentu lagi dapat, tahun ni ramai yang minta. Harap aku salah seorang yang dapat. Insyaallah, aku pergi terus mara ni. 



THANKS FOR READING!

Nak Engineering MARA

Author: Shafinaz AinaTime: Thursday, May 01, 2014Total: 4 Comments
Bila fikir-fikir balik, aku rasa aku nak jea engineering tu. Rasa memang rezeki aku untuk amik engineering. Makin lama aku fikir, makin aku nak jea. haha (T ^ T) 
Sekarang ni kena kurgkan tgk citer korea! senang citer semua yang berkaitan dgn korea kot. haha (^∇^). Setiap kali tgk citer korea mesti terfikir psal engineering nihh. Parah dah ni. Kalah org mabuk cinta. Hehehe . Harap memang ada rezeki aku untuk amik engineering nih. Kalau tak ada aku kne tggu upu, dan amik asasi sains jgk. MARA bagi laa aku peluang ek? Berdebar laa pulak nk tunggu result kluar 8 mei nih. Harap2 laa dpat. 
Serius jeles bila tgk kawan2 aku yang lain dah sambung belajar. Ada yng tengah tggu nk fly pon ada. Uwaaaa, nak belajar jugak. Bosan duduk kat umah. Asyik layan movie dgn drama jea. Duk kat umah ni layan anak kucing yg kecik lagi. Kalah mcm budak2. Duk main kejar dalam umah.
p/s : please pray for me. Hrap aku dapat engineering nih (T ^ T)



THANKS FOR READING!